Pakalbėkime apie kiaušinius. Parduotuvėse matome didelę pasiūlą vištų kiaušinių, naudojame juos kiekvieną dieną, todėl labai norėtumėm žinoti, kurie yra geresni, maistingesni. Tai ypač aktualu gyvenant KETO gyvenimo ritmu, nes kiaušininio sudėtis lemia daug. Narvuose laikomi, laisvai laikomi, lenkiški, latviški, lietuviški, kodai : 1, 2, 3, ekologiški… Iš tikrųjų susisuka galva ir nebežinodami žmonės perka pagal nuotaiką arba jau būna išsirinkę ir visada perka tą patį produktą.
Apie narvuose, tikrąja ta žodžio prasme, sugrūstų vištų komercinius kiaušinius ir jų maistinę vertę sunku diskutuoti. Visi suprantame, kad vištos nejuda, maitinamos neorganiniais, sojos pripildytais su įvairiais priedais pašarais. Toks kiaušinis tikrai nebus maistingas ir jeigu sekate savo mitybą, greičiausiai tokio kiaušinio nesirinksite. Aišku ir tai, kad kiaušinis yra ne narvuose laikomų vištų dar nereiškia, kad jis sveikesnis. Tai tik reiškia, kad vištos nėra laikomos narvuose. Tačiau jos gali būti laikomos uždarose patalpose, negaunant saulės ir šeriamos, ko gero, ne pačiu geriausiu pašaru, kaip ir anksčiau paminėtos.
Geriausi kiaušiniai yra kaimiški, laisvai vaikštančių ir besimėgaujančių saule vištų. Tačiau tokių kiaušinių gauti sunkiau ir jie yra ženkliai brangesni. Vasaros metu nežinome kiek tokie kiaušiniai gali būti pralaikyti turgavietėje ant prekystalio, ar važiuojant į sodą, „pas močiute“ – pakelės prekybos vietoje.
Lietuvoje prekybos centrų nėra reikalaujama kiaušinių laikyti šaldytuvuose, tačiau aš patarčiau (pačiam, ne visada išeina) rinktis šaldytuvuose esančius, laisvėje (ne laisvai) laikomų vištų kiaušinius.
Statistiškai laisvėje laikomų vištų kiaušiniai lyginant su komerciniais turi dvigubai daugiau omega 3, 7 kartus daugiau beta-karotino (tamsesnė trynio spalva), 2 kartus daugiau vitamino A ir ketvirčiu daugiau gerųjų riebalų. Todėl nepagailėkite papildomo euro, pirkite maistingus kiaušinius, būsite sotesni ir sveikesni.
Image by jacqueline macou from Pixabay