Šiandien pakalbėkime apie mažai riebalų turinčią dietą ir palyginkime ją su mažai angliavandenių turinčia dieta. Mažai riebalų turinčios dietos dar ir dabar yra rekomenduojamos gydytojų ir dietologų tam, kad sumažinti kūno svorį ir tapti sveikesniems. Bet ar tai yra tiesa? Ar tiesa, kad tik 30% paros kalorijų normos iš riebalų, mažai riebalų turinčiai dietai ir 10% ekstremaliai mažai riebalų turinčiai dietai yra tie skaičiai, kurie mus tikrai išgelbės?
Atlikti tyrimai parodė, kad mažai angliavandenių turinčios dietos yra daug efektyvesnės svorio mažinime ir nuotaikos kaitoje (kas labai aktualu mums, emociniams valgytojams), nei mažai riebalų turinčios dietos. Kyla natūralus klausimas kodėl? Ir iš karto peršasi atsakymas: kadangi mažai angliavandenių turinčios dietos turi daugiau maistinių medžiagų, pasirenkami produktai yra daug natūralesni su daugiau ląstelienos, neturi perdirbtų angliavandenių ir pridėtinio cukraus. Šaltiniuose prisegu tyrimus, jeigu norėsite daugiau informacijos.
Na, ir pabaigai panagrinėkime, kodėl mums krinta svoris besilaikant tokios mitybos? Taigi:
- Taip valgydami (mažai angliavandenių turinčią dietą) sumažiname kalorijų suvartojimą, o didelis baltymų kiekis mažina apetitą ir pakelia kūno kalorijų suvartojimą skaidyti tam pačiam baltymui.
- Esame sotesni. Būtent dėl skaidulų, kurias gauname su švariu maistu.
- Na, ir lengviau suvaldome persivalgymus, kadangi mažai angliavandenių turinti dieta yra apribota angliavandenių ir cukraus suvartojimu. Apribojame cukrų, turime stabilesnį gliukozės kiekį kraujyje. Kuo gliukozė kraujyje stabilesnė, tuo mažiau jaučiame alkį ir potraukį prastam maistui.
Praktiškai apie kiekvieną iš pridėtų tyrimų galima būtų parašyti po straipsnį, tačiau stengiuosi viską pateikti kuo glausčiau ir įdomiau.
Šaltiniai:
Image by Aline Ponce from Pixabay