KODĖL AŠ ALKANAS PO MAISTO?

  • Andriau, aš suvalgau labai didelę porciją, tačiau vis tiek jaučiuosi labai alkanas. Kodėl maistas nesuteikia man sotumo? Kas nutiko? Visada po pietų noriu kažko dar truputį, kažko skanaus. Tai mane žudo…

  Pabandysiu paaiškinti kodėl taip atsitiko ir kas vyksta mūsų organizme, kai jaučiame pastovų alkį.

Tai paprasta insulino rezistencijos situacija, kada mūsų organizme yra per daug insulino ir ląstelės tiesiog jį ignoruoja, neatsidaro maistinių medžiagų priėmimui. Papasakosiu truputį detaliau. Insulinas yra transporto hormonas, kartu ir raktas atidaryti mūsų ląstelėms, kad jos priimtų maistą. Ląstelės badauja, cukraus kiekis kraujyje pakilęs, tačiau insulino, kuris atidarytų ir „nuneštų maistą“ ląstelėms nepakanka. Todėl mes norime to „dar kažko truputį“ , kad pakelti insulino lygį dar labiau ir ląstelė atsidarytų, priimtų maistines medžiagas.

  Kiek iš mūsų bėgame po pietų su kolegomis bandelės į parduotuvę, ar toje pačioje kavinėje, po pietų užsisakome desertą?

  Dar viena priežastis gali būti – maistas, kuriame nepakanka mikroelementų kiekio. Tai perdirbtas maistas su mažai daržovių. Visokie blyneliai, cepelinai, makaronai, picos ir t.t. Organizmas negaudamas mikroelementų badauja, todėl reikia stengtis vartoti kuo mažiau perdirbtą, natūralias maistines medžiagas suteikiantį maistą.

  Kepenys gamina per mažai tulžies arba ji blogai nuteka, dėl tulžies pūslės problemų. Tai gali sąlygoti riebaluose tirpių vitaminų pasisavinimą.

  Na ir dar viena iš priežasčių – nepakankamas riebalų kiekis dietoje. Riebalai padeda su vitaminų tirpių riebaluose pasisavinimu ir didina sotumo jausmą.

  Pabaigai parašysiu keletą rekomendacijų šiai situacijai suvaldyti:

  • Apribojame angliavandenių vartojimą.
  • Vartojant maistą valgom daug daržovių.
  • Fizinis krūvis tikrai pagerins šią būseną.
  • Vartokime obuolių sidro actą.
  • Cinamonas turi savybę mažinti cukrų kraujyje ir kelti jautrumą insulinui.
  • Miegas ir streso mažinimas kritiniai atsistatymui ir visų problemų sprendimui.

  Mano atveju, man labai padėjo KETO ir LOW Carb mitybos planų derinys. Sumažinus angliavandenius ir pakėlus riebalų kiekį, patiekalai tapo sotesni, šalia valgomos daržovės užtikrino mikroelementų kiekį na be abejo, negalima pamiršti ir treniruočių. Judėjimas, kelias į ilgaamžiškumą.

Šaltiniai:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3608918/
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319016415000766
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4609100/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4073986/

Image by Karolina Grabowska from Pixabay