MCT ALIEJUS.

Keto pasaulyje visi kalba apie MCT aliejų, tačiau ne visi žino kas tai yra, kaip jis veikia mūsų organizme ir kaip jį išsirinkti. Taigi truputis mokslo:

Mityboje turime riebalus, kurių molekulėse yra nuo 2 iki 22 į grandines susijungusių anglies atomų. Pagal atomų ilgį jos skirstomos į trumpų grandinių riebiąsias rūgštis (SCFA) ir ilgųjų grandinių trigliceridus arba riebiąsias rūgštis (LCT). Na ir turime vidurinę grupę – vidutinių grandinių trigliceridus (MCT).

Jie skiriasi pagal anglies atomų grandinės ilgį. SCFA turi nuo 2 iki 6, LCT turi nuo 12 iki 22, na o MCT nuo 6 iki 10 anglies atomų.

Trigliceridai, techniškai yra riebalai, kurie gali būti metabolizuojami energijai arba akumuliuojami riebaliniame sluoksnyje. Kiekvienas trigliceridas yra sudarytas iš 3 riebiųjų rūgščių ir glicerolio molekulės.

Beveik visi statistinio lietuvio suvartojami riebalai yra ilgųjų grandinių trigliceridai ir kiekvienas jų gramas turi 9 kcal. MCT turi 8,3 kcal gramui ir yra metabolizuojamas greičiau, kadangi turi trumpesnę grandinę.

Na, dabar truputį giliau į mokslą 😊 Mitochondrijos viduje mes kuriame energiją savo organizmui. Kuriame ATP, taip vadinamą adenozino trifosfatą. ATP energiją mes naudojame visada, kai kalbame, vaikštome, sportuojame ir t.t. MCT, dėl savo trumpos grandinės, greitai pasiekia mitochondriją, kuri pagamina energiją akimirksniu. Ilgųjų grandinių trigliceridams patekti į mitochondriją reikalingas karnitinas. Dėl to daugybė maisto papildų gamintojų parduoda L-karnitiną, kaip riebalų degintoją. Iš tikrųjų jis tik transporteris ir pats riebalų nedegina.

MCT eina tiesiai į kepenis ir ten akimirksniu metabolizuojasi į ketonų kūnus ir į energiją. MCT sandėliuojasi mažiau negu 0,5%, vadinasi nekaupiame jo kaip riebalų atsargų savo kūne.

MCT yra ir natūralus antibiotikas, balansuojantis žarnyno bakterijų pusiausvyrą. Taigi, vartojantys jį turės mažiau žarnyno, o tuo pačiu ir vidurių užkietėjimo, problemų. Yra žinoma, kad MCT naikina: streptokoką (kuris sukelia virškinimo trakto, plaučių uždegimą ir sinusų infekcijas), strafilokoką (kuris sukelia apsinuodijimą maistu ir šlapimo takų infekcijas), neisseriją (sukeliančią meningitą, gonorėją ir dubens uždegimines ligas).

Kas sudaro MCT ir kaip jį išsirinkti:

Kaproino rūgštis (Caproic acid) 6 anglies atomai. Jos daug aliejuje nerasite, kadangi ji turi negerą skonį.

Kaprilo rūgštis (Caprylic acid) 8 anglies atomai.

Dekano rūgštis (Decanoic acid) 10 anglies atomų.

Lauro rūgštis (Lauric acid) 12 anglies atomų. Nemažai jos yra kokosų aliejuje.

Yra nuomonių, kad Lauro rūgštis tai jau nebe MCT, nors tai ginčytinas dalykas, tačiau renkantis vis tik mes norime:

  • Didesnės kaprilo ir dekano rūgščių koncentracijos aliejuje.
  • Organinio aliejaus, be pesticidų.
  • Ne iš palmių aliejaus, rinktis gerą organinį kokosų aliejaus MCT.
  • 8 arba 10 anglies atomų grandinės. Todėl bus greičiausiai absorbuojami ir gero skonio.

Šaltiniai:

NutritonReview.org. (2016, June 20). Medium Chain Triglycerides (MCTs)

https://www.healthline.com/nutrition/mct-oil-101
https://med.virginia.edu/ginutrition/wp-content/uploads/sites/199/2014/06/Parrish-February-17.pdf

Image by nir_design from Pixabay