Omega 3 (EPA/DHA ir ALA) – būtinosios, nepakeičiamos riebiosios rūgštys gaunamos tik su maistu, kadangi mūsų organizmas pats jų nesintetina. Yra tam tikras kiekis ALA, kuris organizmo gali būti verčiamas į EDH, o po to į DHA, tačiau tik tikrai labai mažas kiekis.
Pakalbėkime, kam gi jos reikalingos:
- Pirmiausia smegenų sveikatai. Gerina ląstelių membranos pralaidumo, takumo savybes taip užtikrinant sklandų ląstelių komunikavimą. Nepralaidžios ląstelės receptoriai ir neuro transmitoriai esantys membranoje tinkamai neperduoda signalų, o to mes visai nenorime.
- Svorio metimui. Omega 3 aktyvuoja termogenezės mechanizmą, todėl lengviau deginam riebalus.
- Raumenų atsistatymui ir augimui. Omega 3 dalyvauja baltymų sintezės procesuose.
- Stabdo uždegiminius procesus.
Visgi renkantis Omega 3 papildus reikėtų pasižiūrėti santykį tarp EPA ir DHA riebiųjų rūgščių. Daugelis gamintojų užkelia EPA santykį, palikdami labai mažai DHA. Idealus santykis yra 3 EPA prie 2 DHA.
Kiek vartoti?
Omega 3 reikalingos kiekvieną dieną. Sportuojantiems žmonėms specialistai rekomenduoja apie 1,5 gr. ir daugiau EPA ir DHA, nesportuojantiems nuo 1 iki 1,5gr. Jeigu paimsim mano vartojamų omega 3 kapsulių sudėtį, tai vienoje 1000mg. kapsulėje yra tik 300 mg. EPA ir DHA. Kadangi esu reguliariai sportuojantis žmogus viena porcija išgeriu 6 tokias kapsules.
Kur yra Omega3?
Omega 3 šaltiniai yra riebi žuvis, kiaušiniai, mėsa, chia, linų sėmenų aliejus, graikiniai riešutai.
Image by Steve Buissinne from Pixabay