Vėl vakaras. Vėl persivalgiau. Žinau, kad tai tęsis amžinai. Vakar pasakiau sau, kad nebeisiu į virtuvę. Ta mintis mane vedė iš proto. Išsilaikiau pusvalandį. Nenugalima jėga mane nutempė į virtuvę, rankomis ėmė maistą ir dėjo į burną. Prisikimšau iki nebegalėjimo. Viskas baigėsi savigraužos seansu lovoje ir pažadais, kad nuo rytojaus bus geriau. Pagalvojau – „Kaip būtų gerai nevalgyti visai“.
Protarpinis badavimas (angl. intermittent fasting) – tai būsena, kai žmogus pasirinktą laikotarpį nevalgo nieko. Visiškai nieko ir badavimo metu geria tik vandenį, nesaldintas kavą ar arbatą. Kurį laiką mano žinučių ciklas bus apie tai.
Yra daug protarpinio badavimo variantų (pirmas skaičius rodo badavimo valandas laiko tarpe, antras – valandas, kai galima valgyti maistą): 16-8 / 20-4 / 23-1 / 47-1 / 71-1. Populiariausias, ir kurio aš laikausi dažniausiai, yra 16-8 t.y. 16 valandų per parą aš nevalgau, per likusį 8 valandų langą susidėlioju maisto planą taip, kad man būtų patogu. REKOMENDUOJU: nepradėkite to iš karto, organizmui bus per didelis šokas. Tai reikia daryti palaipsniui, vis tolinant arba artinant valgymą prie tų valandų, kurios jums tinka pagal gyvenimo būdą. Pvz.: valgote pusryčius 9:00 ryte, vakarienę 22:00 vakare. Pastumkite maistą valandą į priekį ryte ir valandą atgal vakare. Prasilaikykit taip savaitę. Tada artinkit vėl.
Mano pavyzdys: pusryčius valgydavau darbe apie 9:00 ryte, vakarienę valgydavau 23:00 vakare prieš miegą. Ir nenormalius kiekius. Susidarydavo 14 valandų beveik nepertraukiamas maisto naikinimas ir tik 10 valandų laikotarpis, kai maisto nebūdavo. Pradėjau po truputi didinti nevalgymo tarpą. Pasakiau sau – Andriau, badavimo valandomis maisto tau negalima. Visą kitą laiką valgiau žemo glikeminio indekso produktus. Ir darydavau vieną „Cheat day“, kai leisdavau sau viską. Po truputį pradėjau traukti maisto valandas. Pradžioje iki 12, tada 11 ir taip toliau, kol liko tik 8 valandų maisto langas. Man priimtiniausias variantas pusryčiauti 12:00, per įprastus žmonių pietus, tada suvalgau 40 proc. savo dienos maisto. 17:00 val. aš užkandu (pvz.: tris kiaušinius su žaliuoju kokteiliu) ir 20:00 val. suvalgau paskutinį savo maistą. Po 20:00 valandos geriu arbatas, vandenį, planuoju kitos dienos darbus ir ruošiuosi miegui. Į maisto tarpus nieko neužkandžiauju.
Image by congerdesign from Pixabay