VĖL CHOLESTEROLIS.

Jau visi turbūt esame girdėję, kaip sotieji riebalai kelia cholesterolio lygį, prisideda prie širdies ligų ir insulto tikimybės. Iš tikrųjų, jeigu pradedi žiūrėti iš mokslinės srities, tai vėl, kaip sugedusi plokštelė, paminėsiu didesnę uždegimų įtaką anksčiau paminėtoms problemoms, negu sočiųjų riebalų vartojimą.

Panagrinėkime giliau. Tyrimai rodo, kad sočiųjų, blogųjų riebalų vartojimas nepakelia bendro trigliceridų ar cholesterolio lygio. Bet va cukraus sukelti uždegimai kartu su sočiaisiais riebalais gali pridaryti bėdų. Mūsų arterijose yra LDL receptoriai (LDL – kaip jau žinote iš mano ankstesnės žinutės apie cholesterolį yra „blogasis“ cholesterolis, o iš tikrųjų yra cholesterolio transportas į ląstelę) . LDL receptoriai yra ant ląstelių sienelių mūsų arterijose. Jų darbas yra surinkti LDL atneštą cholesterolį. LDL yra blogas ir mes jo nenorime dėl to, kad jis pristato cholesterolį. Iš tikrųjų, mes norime ir mums reikia, kad cholesterolis būtų pristatytas organizmo funkcijoms užtikrinti. Tačiau, jeigu mes turime uždegimus arterijose, LDL receptoriai negali atlikti savo darbo tinkamai ir negali priimti cholesterolio. Štai čia ir prasideda problemos.

Cukrus yra vienas iš didžiausių uždegimų sukėlėjų. Tyrimai rodo, kad statistiniai žmonės vartojantys didelį kiekį cukraus ir kartu didelį kiekį sočiųjų riebalų yra didžiausios rizikos grupėje susirgti anksčiau paminėtomis ligomis.

2010 m. PubMed publikuotas meta-analizės tyrimas apėmė 21 studiją ir beveik 350 tūkstančių tiriamųjų. Buvo norėta rasti ryšį tarp didelio sočiųjų riebalų vartojimo, žemo riebalų vartojimo ir širdies susirgimų bei insulto. T.y. išsiaiškinti ar mažai riebalų vartojantys žmonės turi mažesnę riziką susirgti minėtomis ligomis. Buvo atrasta, kad tarp dviejų grupių nebuvo jokio rizikos skirtumo tarp žmonių, kurie vartojo mažiau riebalų ir žmonių, kurie vartojo sočiuosius riebalus. Atkreipkime dėmesį ir į Japonų atliktą tyrimą, kuris apėmė 58 tūkstančius dalyvių ir tęsėsi 14 metų. Japonai norėjo išsiaiškinti tą patį ir pastebėjo, kad insulto tikimybė pas sočiuosius riebalus vartojančią grupę net sumažėjusi.   

Darant išvadas, minėtų ligų prevencijai reikėtų vengti cukraus ir sočiųjų riebalų vartojimo kartu. Sumažinus uždegimus, sumažinsime ir tikimybę susirgti širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis.

Šaltiniai:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20685950?dopt=AbstractPlus

PubMed. (n.d.). Meta-analysis of prospective cohort studies evaluating the association of saturated fat with cardiovascular disease.

Photo by Hush Naidoo on Unsplash